Antiperspirant ili dezodorans - Kako do mirisnih i suhih pazuha čak i po ljetnim vrućinama?

18 7

Znojenje je prirodan mehanizam, kojim tijelo regulira tjelesnu temperaturu i detoksicira se (izbacuje razne toksine, teške metale i druge štetne tvari). Normalno je i zdravo znojiti se kad nam je vruće i kad vježbamo, no što kad znojenje izaziva neugode mirise i stvara mokre mrlje ispod pazuha? Kako se toga riješiti i kako i tijekom visokih temperatura imati osjećaj svježine i čistoće?

Znoj zapravo nema miris. Ali kako onda da imamo neugodan miris kad se znojimo? Neugodan miris tijela dolazi od kombinacije znoja i bakterija koje ga razgrađuju. Kako spriječiti i kontrolirati znojenje te kako neutrazlizirati neugodne mirise, donosimo u nastavku.

RAZLIKA IZMEĐU ANTIPERSPIRANTA I DEZODORANSA

Antiperspiranti sprječavaju znojenje, a dezodoransi prikrivaju neugodan miris.

Različita funkcija → različiti sastav → različito nanošenje


SVE O ANTIPERSPIRANTIMA

 Namijenjeni su sprječavanju znojenja.

Antiperspirant je idealan za one koji žele smanjiti vlažnost ili se znoje više nego obično. Antiperspiranti, osim što uklanjaju neugodne mirise, zatvaraju pore pazuha aluminijskim solima.

  • Kako djeluju? Znojenje se zaustavlja zatvaranjem pora pomoću kemikalija, a antiperspiranti sadržavaju kemikalije, koje ga zaustavljaju, te se tako sprečava sposobnost tijela da se znoji.
  • Od čega se sastoje? Kemikalije su, svima dobro poznati i ozloglašeni, aluminijski kloridi i drugi spojevi aluminija, koji blokiraju otvaranje znojnih žlijezda, odnosno znojnih kanala.
  • Kada ih nanijeti?  Nanose se na čistu i suhu kožu, nakon tuširanja i po mogućnosti prije spavanja, što će dati antiperspirantu vremena da se aktivira preko noći.
  • Kakve vrste postoje? U spreju, roll on, kremasti i čvrsti.

PREPORUKE ANTIPERSPIRANTA:

bez alkohola

ZA OSJETLJIVU KOŽU

za MUŠKARCE

Ako imate veće probleme sa znojenjem, preporučujemo Perspirex antiperspirante, koji su posebno dizajnirani upravo za zaštitu od prekomjernog znojenja i neugodnih mirisa, a štite od 3 do 5 dana! Perspirex Original nije parfumiran pa ga mogu koristiti i muškarci i žene.


SVE O DEZODORANSIMA

Namijenjeni su prikrivanju neugodnih mirisa. 

Dezodorans ne utječe na znojenje i ne zaustavlja ga, ali kontrolira miris koji dolazi uz znojenje i neutralizira neugodne mirise. Brojni dezodoransi su bez parabena i aluminijevih soli, zato što je prekrivanje neugodnog mirisa puno jednostavnije postići bez štetnih sastojaka, nego što je to sprječavanje znojenja.

  • Kako djeluju? Dezodoransi su obično na bazi alkohola (iako ih  u zadnje vrijeme sve manje i manje) te djeluju stvaranjem kiselog okoliša na koži, što smanjuje količinu bakterija koje dovode do neugodnih mirisa.
  • Od čega se sastoje? Dezodoransi obično u sebi imaju parfem i neko antiseptičko sredstvo. Antiseptičko sredstvo uništava bakterije, koje uzrokuju neugodne mirise, a parfem daje ugodan, svježi miris.
  • Kada ih nanijeti? Nanose se ujutro na čistu i suhu kožu.
  • Kakve vrste postoje? U spreju, roll on, kremasti i čvrsti.

PREPORUKE DEZODORANSA:

bez alkohola

ZA OSJETLJIVU KOŽU

za MUŠKARCE


ŠTO ODABRATI?

Ako želite kontrolirati znojenje i izbjeći vlažnost ispod pazuha, trebali biste koristiti antiperspirant
Ako nemate problema s previše znojenja, ali želite smanjiti neugodne mirise, trebali biste koristiti dezodorans.

KAKO PREPOZNATI ŠTO KUPUJEMO?

Antiperspiranti i dezodoransi mogu biti dva odojena proizvoda. Na svakom proizvodu piše je li reč o antiperspirantu (u sastavu ima aluminij/aluminijeve soli - po tome se lako prepoznaju) ili pak o dezodoransu. MEĐUTIM, sve su češće njihove kombinacije i tada se taj proizvod naziva samo – dezodorans. Ali ako gledajući sastav tog “dezodoransa” uočite aluminij, to vam govori da to nije samo dezodorans nego i antiperspirant.

ANTIPERSPIRANTI:

Prijava

Zaboravljena lozinka? Šaljemo vam novu.
Prvi put ste ovdje? Izradite novi račun.