🌸 20 % iznad 75 €/565,09 HRK ➔ Kod: PROLJECE20 
🌸 10 % iznad 35 €/263,71 HRK ➔ Kod: PROLJECE10

Košarica

Zatvoriti

Nemate artikala u košarici.

Svijet mirisa

Eau de Perfume (ni)je parfem?! - razlika između parfema, EdP i EdT

22.07.19 74833x pročitano

Ako niste stučnjak za parfeme, vjerojatno će vas zbuniti to što kažemo da prodajemo parfeme, na kojima piše EdP, a vi čitate i piše parfemska voda... Zbunjujuće je. Prodajemo li sad parfeme ili nekakvu vodu? I kako je s time povezana toaletna voda Vrijeme je da pojasnimo razliku između parfema, parfemske vode i toaletne vode.

PodijeliteEdP NIJE parfem, ali kolokvijalno JE! Da pojasnimo.

Parfum, Eau de Parfum (EdP), Eau de Toilette (EdT) i Eau de Cologne (EdC)
se razlikuju po koncetraciji esencije parfema u sebi, odnosno količini alkohola i vode.

Parfemi, koji se mogu vidjeti u parfumerijama, nisu čista esencija parfema, već su ti mirisi razblaženi alkoholom ili vodom. Međutim, kategorija „parfum“ u sebi sadrži najveću koncetraciju esencije parfema, što ih čini najskupljom verzijom. Uljne su konzistencije te dolaze u bočicama, koje nemaju sprej, nego se na čepu nalazi "drška" koja je potopljena u parfem i preko koje se parfem nanosi na kožu. Što je koncentracija ekstrakta viša, manji je udio alkohola, time je miris intenzivniji, a cijena viša.

Neki mirisi dolaze samo u obliku parfema, parfemske vode, toaletne vode ili kolonjske vode, dok drugi mogu imati više izdanja. 


Parfum

hrv. parfem

Koncentracija esencije
parfema: 20-40% 
Trajnost: 6-8 sati
(ponekad i do 24 sata) 

Eau de Parfum, EdP

hrv. parfemska voda

Koncentracija esencije
parfema: 15-20% 
Trajnost: 5-6 sati

Eau de Toilette, EdT

hrv. toaletna voda

Koncentracija esencije
parfema: 5-15% 
Trajnost: 3-4 sata

Eau de Cologne, EdC

hrv. kolonjska voda

Koncentracija esencije
parfema: 2-5%
Trajnost: do 2 sataKod nekih mirisa može postojati značajna razliku u kvaliteti između parfema i toaletne vode, ali za svako pravilo postoji iznimka. U svijetu mirisa je puno takvih.

• Različite koncetracije  esencija parfema ne znače nužno i različite razine kvaliteta. Neki mirisi dolaze samo u obliku toaletne vode, poput Light Blue mirisa (muške i ženske inačice), a svi znamo koliko dugo ostaju na koži i prelaze "okvire" trajnosti toaletne vode.

• Većina muških Hugo Boss mirisa su toaletne vode, ali im je i dalje trajnost duža od parfemskih voda nekih drugih brendova.


Sviđa li vam se ova objava? Podijelite ...Noviteti proljetnih parfema
Svijet mirisa

Noviteti proljetnih parfema

Prva asocijacija na proljeće je buđenje prirode. Prva asocijacija na proljetne parfeme je cvijeće - buketi najmirisnijeg cvijeća koje nas mazi dok nam se srce smije, jer priroda poprima najšarenije boje. Zaljubite se u cvjetne, voćne, gurmanske i zelene mirise te u njihove kombinacije. Donosimo vam pregled najboljih proljetnih parfema, koji su na tržištu tek nekoliko godina, ali ih volimo nositi čim sunce proviri kroz oblake.

Pročitajte više
Kako će mirisati proljeće 2023.? Prijedlozi parfema za žene
Svijet mirisa

Kako će mirisati proljeće 2023.? Prijedlozi parfema za žene

Proljeće je pred vratima, stoga je krajnje vrijeme da se proljetni parfemi probude iz zimskog sna. Vrijeme je da počnete mirisati vedro i svježe poput rascvjetanog proljetnog cvijeća! U nastavku vam otkrivamo koji će se to mirisi nositi ovog proljeća.

Pročitajte više
Lijepa.hr

Prijava