Lijepa.hr 
Summer Pink Friday

15 % popusta iznad 350 kn ➝ Kod: PINK15 

Eau de Perfume (ni)je parfem?! - razlika između parfema, EdP i EdT

22 7

Ako niste stučnjak za parfeme, vjerojatno će vas zbuniti to što kažemo da prodajemo parfeme, na kojima piše EdP, a vi čitate i piše parfemska voda (?!)... Zbunjujuće je. Prodajemo li sad parfeme ili nekakvu vodu? I kako je s time povezana toaletna voda?

Vrijeme je da pojasnimo razliku između parfema, parfemske vode i toaletne vode.

EdP NIJE parfem, ali kolokvijalno JE! Da pojasnimo.

Parfum, Eau de Parfum (EdP), Eau de Toilette (EdT) i Eau de Cologne (EdC) se razlikuju po koncetraciji esencije parfema u sebi, odnosno količini alkohola i vode.

Parfum (hrv. parfem): parfemi, koji se mogu vidjeti u parfumerijama, nisu čista esencija parfema, već su ti mirisi razblaženi alkoholom ili vodom. Međutim, kategorija „parfum“ u sebi sadrži najveću koncetraciju esencije parfema, što ih čini najskupljom verzijom. Uljne su konzistencije te dolaze u bočicama, koje nemaju sprej, nego se na čepu nalazi "drška" koja je potopljena u parfem i preko koje se parfem nanosi na kožu.
Koncentracija esencije parfema: 20-40% 
Trajnost: 6-8 sati (ponekad i do 24 sata) 

Eau de Parfum, EdP (hrv. parfemska voda)
Koncentracija esencije parfema: 15-20% 
Trajnost: 5-6 sati

Eau de Toilette, EdT (hrv. toaletna voda)
Koncentracija esencije parfema: 5-15% 
Trajnost: 3-4 sata

 Eau de Cologne, EdC (hrv. kolonjska voda): sadrži najmanji koncentraciju esencije parfema.
Koncentracija esencije parfema: 2-5%
Trajnost: do 2 sata

Neki mirisi dolaze samo u obliku parfema, parfemske vode ili toaletne vode, dok drugi mogu imati sva tri izdanja. Što je koncentracija ekstrakta viša, manji je udio alkohola, time je miris intenzivniji, a cijena viša.
Kod nekih mirisa može postojati značajna razliku u kvaliteti između parfema i toaletne vode, ali za svako pravilo postoji iznimka. U svijetu mirisa je puno takvih.

Različite koncetracije  esencija parfema ne znače nužno i različite razine kvaliteta. Neki mirisi dolaze samo u obliku toaletne vode, poput Light Blue mirisa (muške i ženske inačice), a svi znamo koliko dugo ostaju na koži i prelaze "okvire" trajnosti toaletne vode.Većina muških Hugo Boss mirisa su toaletne vode, ali im je i dalje trajnost duža od parfemskih voda nekih drugih brendova.


 

Prijava

Zaboravljena lozinka? Šaljemo vam novu.
Prvi put ste ovdje? Izradite novi račun.