🌸 20 % iznad 75 €/565,09 HRK ➔ Kod: PROLJECE20 
🌸 10 % iznad 35 €/263,71 HRK ➔ Kod: PROLJECE10

Košarica

Zatvoriti

Nemate artikala u košarici.

Savjeti za ljepotu

Veliki vodič kako se brijati i depilirati

01.06.22 1019x pročitano

Ima li omraženijeg dijela brige o sebi od uklanjanja nepoželjnih dlačica s tijela (osobito ljeti)? Generalno, brijanje/depiliranje nitko ne voli, ali što se mora, mora se. Kako bismo vam olakšali uklanjanje nepoželjnih dlačica s tijela, koje izbjeći ne možemo, pomoći ćemo vam da brijanje/depiliranje učinite što bržim i bezbolnijim, bez iritacija, crvenila i uraslih dlačica. Papir i olovku u ruke i pišite. Veliki vodič kako se pravilno brijati i depilirati slijedi.

PodijeliteRAZLIKA IZMEĐU BRIJANJA I DEPILACIJE

Obje metode se koriste za uklanjanje neželjenih dlačica na tijelu, ali na različite načine dajući različite rezultate.

BRIJANJE
= postupak uklanjanja neželjenih dlačica na tijelu "šišanjem" s
površine kože, uz upotrebu britvice, s kratkotrajnim učinkom
(dlačice su vidljive već idući dan).

 1. JEFTINIJE
 2. BRŽE JE
 3. NIJE BOLNO

DEPILACIJA
= postupak u kojem se dlačica na tijelu čupaju iz korijena, stoga se depilacija smatra polutrajnom metodom uklanjanja dlačica, jer je nakon nje sporiji rast dlačica. 

 1. TRAJNIJI REZULTAT (2 - 8 tjedana)
 2. ODUZIMA VIŠE VREMENA
 3. BOLN(IJ)A
 4. NAJBOLJI NAČIN UKLANJANJA DLAČICA S BIKINI ZONE

BRIJANJE

PRIPREMITE KOŽU:
1. Prije brijanja se okupajte se u vrućoj kupki ili se istuširajte vrućom vodom, kako biste omekšali dlačice ILI se brijte tijekom tuširanja ili kupanja uz upotrebu gela za brijanje (zvano mokro brijanje).

2. Ponekad prije brijanja možete napraviti piling tijela. Pilingom se stare stanice kože uklanjaju s kože, čime se naknadno rastućim dlačicama olakšava put prema površini, što će spriječiti urastanje dlačica. Ako je vaša koža iznimno osjetljiva, neka između pilinga i brijanja prođu otprilike 24 sata.

PRAVILNO BRIJANJE:
1. Za brijanje pazuha, nogu i bikini zone  nanesite gel ili pjenu za brijanje i pustite da djeluje na koži oko 1 – 2 minute kako bi se dlačice omekšale. Pjena sadrži hidratantne sastojke, čime hrani kožu prije brijanja. Također, pjena pridonosi lakšem klizanju britvice po koži.

2. Koristite britvice s više oštrica. Tako ćete smanjiti mogućnost nastanka iritacija i prištića, jer manji broj oštrica znači pritisak na manji dio kože, što pridonosi mogućnosti stvaranja porezotina. 

3. Britvicu povlačite suprotno od smjera rasta dlačica, kako biste uklonili sve (pa čak i najmanje dlačice). MEĐUTIM, AKO IMATE OSJETLJIVU KOŽU, za brijanje bez iritacija noge brijte u smjeru suprotnom od rasta dlačica. Nažalost, takvo brijanje je manje temeljito od brijanja suprotno od smjera rasta dlačica, ali neće izazvati neželjene nuspojave.

 • Britvicu promijenite onda kada vam nakon brijanja koža postane gruba. To je pokazatelj da britvica ne reže dlačice, nego ih vuče.
 • NAJVEĆE NE BRIJANJU "NA SUHO"! Britvicom skidate kožu(!), iritirate je ("u najbolje slučaju" samo to), a može doći i do urastanja dlačica.
 • NE DIJELITE britvicu s partnerom, sestrom... NIJE HIGIJENSKI. 

DEPILACIJA

Iako postoji i depilacija šećernom pastom, ovdje ćemo govoriti o depilaciji voskom. Postoje dvije vrste voska: vrući i hladni. Vrući vosak se zagrijava prije nanošenja, dok hladni ne. Također, postoje i dvije metode depilacije voskom koje se nazivaju trakasti vosak i vosak bez traka. Trakasti vosak nanosi se tanko na kožu pomoću trake (vidiljivo na slici). Vosak bez trake se samostalno nanosi na kožu.

PRIPREMITE KOŽU:
1. Pustite dlačice da rastu barem dva tjedna prije tretmana voskom, jer što je dlačica duža manje je bolno uklanjanje, a s druge strane prekratke dlačice se neće moći ukloniti. Optimalna dužina je 4-5 mm.

2. 24 sata prije depiliranja, napravite piling kože, kako biste uklonili mrtve stanice kože.

PRAVILNO DEPILIRANJE:
 1. Topli tuš prije depiliranja otvara pore, što smanjuje bol kod uklanjanja dlačica, stoga se prije depilacije otuširajte/pripremite si kupku. 

2. Radite brze i nagle pokrete prema gore (u smjeru suprotnom od smjera rasta dlačica).

 • Depilacija je najbolji način uklanjanja dlačica s bini zone, jer je koža na tom području osjetljivija, a brijanje je može jako iritirati, uzrokovati osip i urasle dlačice.

   
 • Nakon depilacije lica, krema i šminka bi se trebali nanositi tek nakon 24 sata.
 • Dezodorans i roll on nanosite tek idući dan.
 • Proizvodi za samotamnjenje mogu se nanositi 48 sati nakon depiliranja.
 • 24 sata nakon depilacije voskom izbjegavajte sunce ili solarij.

KREMA ZA UKLANJANJE DLAČICA VS DEPILACIJA
Kreme za uklanjanje dlačica uklanjaju dlačice samo s površine kože (kao i brijanje). Brz su način uklanjanja dlačica, posebice za teško dostupna mjesta, ALI obavezno prvo korištenja kreme, nanesite je na mali dio tijela kako biste bili sigurni da nemate alergiju, jer su sastavi takvih krema prilično "agresivni" (ipak otpadaju dlačice).


POSLIJE BRIJANJA ILI DEPILACIJE

Nakon brijanja ili depilacije koristite proizvode s umirujućim sastojcima kako ne bi došlo do nastanka prištića, crvenila  ostalih nepoželjnih posljedica.. 

NANIJETI HIDRATANTNU KREMU ILI LOSION

... jer topla voda može rezultirati isušivanjem kože. Hidratantna krema ili losion, spriječit će svrbež, a kožu će učiniti glatkom i elastičnom.

IZBJEGAVATI PARFUMIRANE KREME I LOSIONE

... jer mogu nadražiti kožu.


MIT: ZBOG BRIJANJA DLAČICE RASTU BRŽE I DEBLJE SU.

NE! Zbog brijanja dlačice ne postaju deblje. Samo genetika utječe na debljinu i brzinu rasta dlačica. 


Sviđa li vam se ova objava? Podijelite ...Kako će mirisati proljeće 2023.? Prijedlozi parfema za žene
Svijet mirisa

Kako će mirisati proljeće 2023.? Prijedlozi parfema za žene

Proljeće je pred vratima, stoga je krajnje vrijeme da se proljetni parfemi probude iz zimskog sna. Vrijeme je da počnete mirisati vedro i svježe poput rascvjetanog proljetnog cvijeća! U nastavku vam otkrivamo koji će se to mirisi nositi ovog proljeća.

Pročitajte više
Suhi šamponi - Djeluju li i koji su najbolji
Savjeti za ljepotu

Suhi šamponi - Djeluju li i koji su najbolji

Ne znamo što je više frustrirajuće - masna kosa ili često pranje kose. Pranje, sušenje i oblikovanje kose oduzima puno vremena, kojeg često nemamo. Kako u ovom ubrzanom životnom ritmu produžiti vrijeme između dva pranja? Kako imati lepršavu i mirišljavu kosu na dane kada smo zaboravili ili nismo stigli oprati kosu? Ovaj članak nudi rješenje i odgovor na vaša pitanja.

Pročitajte više
Lijepa.hr

Prijava