Lijepa.hr 
⛟ Besplatna dostava iznad 290 kn Kod: DOSTAVA

Košarica

Zatvoriti

Nemate artikala u košarici.

Svijet mirisa

Zašto se parfemi povlače iz proizvodnje?

04.10.21 2276x pročitano

Obožavate neki parfem, koristite ga godinama i *bam* odjednom saznajete da se povlači iz proizvodnje. Šokirani ste i pomalo ljuti. Zašto ga povlače? Smijem li koristiti ovaj koji imam doma - je li sastav u redu? Hoću li ga i kako moći nabaviti? Ako se ovo dogodilo ili će se dogoditi i vama - ne brinite, jer vam upravo otkrivamo sve o parfemima koji se povlače iz proizvodnje ili su već povučeni.

PodijeliteZAŠTO SE MIRISI VIŠE NE PROIZVODE?

Tri su glavna razloga zašto se mirisi više ne proizvode:

- ključni sastojci postaju nedostupni ili su rijetki,

-određeni sastojci su proglašni zabranjenima i

- miris se ne prodaje dovoljno, što znači da njegova proizvodnja više nije isplativa.

Trebate li prestati koristiti svoj miris, ako se povlači iz proizvodnje?
Ako miris nije povučen iz sigurnosnih razloga, slobodno možete nastaviti koristiti taj miris koji posjedujete čak i nakon što saznate da ga više ne može kupiti. 

1. NEDOSTUPNOST/NESTAŠICA SASTOJAKA

Mirise koji koriste prirodne, a ne sintetičke sastojke može postati nemoguće proizvesti ako neki sastojak postane nedostupan. Sastojak poskupljuje kad postane rijedak, što otežava proizvodnju tog mirisa bez povećanja cijene. Ako dođe do povećanja cijene, mala je vjerojatno da će se miris prodavati u količinama kao prije. Mnoge biljke koje se koriste u mirisima uzgajaju se posebno u tu svrhu kako bi se zadovoljila potražnja potrošača. Međutim, ako se dogodi da određena parfemska kuća koristi rijetke biljke, zbog njihovih jedinstvenih mirisa, prekomjerno iskorištavanje često dovodi do nedostatka ili čak izumiranja biljaka, što za posljedicu ima prestanak proizvodnje tog mirisa.

2. ZABRANJENI SASTOJCI

 Korištenje sastojaka dobivenih od životinja dovodi do moralnih i etičkih pitanja. Primjerice ambra - česti sastojak starijih parfema, je zapravo žučni sekret koji proizvodi "spermasti" kit, a kitovi su ugrožena vrsta. Mnogi proizvođači iz ovog razloga danas koriste sintetičku ambru, a sintetički dobiven sastojak nikad ne može biti kao prirodni... Ako se ne uspije pronaći adekvatna sintetička zamjena za prirodni sastojak, parfem se nažalost ukida.

3. (PRE)MALA PRODAJA

Cilj svake parfemske kuće je proizvesti/stvoriti ikonski parfem - onaj za kojim će svijet poludjeti. To znači da će na putu možda biti nekoliko neuspješnih pokušaja. Miris mora donijeti dobit ako želi ostati u proizvodnji. Ako se novi miris ne prodaje onoliko koliko je planirano, proizvodnja će prestati. U tom slučaju će neki kupci ostati razočarani.

ZAŠTO SE NEKADA POPULARNI MIRISI IZNENADA UKIDAJU?

U ovom pitanju naglasak je stavljen na "NEKAD POPULARNI". Mirise, koji su koristili vaši roditelji ili čak djedovi i bake, vjerojatno nisu oni koje biste odlučili sada nositi. Moda se mijenja i kako godine prolaze, tako nastaju novi, suvremeni mirisi, koji prate trendove te potrebe i želje kupaca. Parfemske kuće zaustavit će proizvodnju zastarjelih parfema i zamijenit će ih novima.

GDJE I KAKO NABAVITI MIRISE, KOJI SE VIŠE NE PROIZVODE?

- Kupite zalihu - Neotvoreni mirisi mogu trajati tri do pet godina, ako se pravilno čuvaju.

- Web shop-ovi znaju imati zadnje komade mirisa - TO SMO MI! 

- Trgovine mogu prodati svoje testere - Lijepa.hr web shop prodaje testere.

- Nabavite dekanate i uzorke

Kako biste pronašli zamjenu za svoj omiljeni, ali ukinuti miris, utvrdite koje mirisne note on ima, jer upravo one određuju cjelokupni miris. Miris sa sličnim notama će vam vjerojatno odgovarati, ali garancije, bez da ga isprobate na vlastitoj koži, nema.

ZADNJI KOMADI NA LIJEPA.HR

Imate fantastičnu i jedinstvenu priliku kupiti posljednje primjerke nekih parfema, koji se više ne proizvode i ne mogu se pronaći u drugim parfumerijama:

Mirisi, koje smo imali u ponudi, ali ih trenutno nemamo na zalihi, a mogu se još pojaviti su:

Givenchy Organza
Cartier Le Baiser Du Dragon
Yves Saint Laurent Elle

Iako ih nema na web shop-u, neke od navedenih parfema možete pronaći u našoj posovnici. 

Sviđa li vam se ova objava? Podijelite ...Više članaka?

6 profila žena i mirisi za nju
Svijet mirisa

6 profila žena i mirisi za nju

Sigurno ste već nebrojeno puta čuli kako je parfem nevidljivi modni dodatak. Parfem govori o nama i više nego što mislimo. On je odraz naše osobnosti i želja da se svijetu predstavimo na način na koji želimo. Odabir parfema je individualan, ali izvojili smo 6 profila žena i idealnih parfema za njih. Pročitajte članak, jer se možda pronađete u nekom od opisa.

Pročitajte više
Povoljni drogerijski proizvod, koji su zamjena za skupe luksuzne – dostupni kod nas!
Savjeti za ljepotu

Povoljni drogerijski proizvod, koji su zamjena za skupe luksuzne – dostupni kod nas!

Je li cijena uvijek mjerilo kvalitete? Jesu li skuplji proizvodu ujedno i bolji? Ne, ako luksuzni proizvod ima svoju drogerijsku zamjenu tzv. dupe, koji je po svim karakteristikama (gotovo) jednak "originalu", osim po cijeni. Donosimo vam dupe proizvode, koje možete kupiti kod nas, a zamjena su za 2, 3 i više puta skuplje luksuzne proizvode.

Pročitajte više
Lijepa.hr

Prijava