Jeste li znali? – PARFEMI

8 7

Predstavljamo vam 10 najbolj čudnih, zanimivih in neverjetnih informacij o parfumih, ki jih zagotovo še niste slišali. Morda prav vaš najljubši parfum v sebi skriva skrivnosti, ki jih še ne poznate.

1. Životinje u parfemima?

Želite mošus u parfemu? Razmislite opet.
Jeste li znali da je mošus zapravo jaka, crvenkasto-smeđa supstanca koju izlučuje muški jelen? Budući da zahtijeva ubijanje ugrožene životinje, ne brinite, danas se koriste sintetičke sirovine, koje imitiraju mošus. 

 

2. Što povezuje najvećeg sisavca na zemlji i parfeme? Ambra!

Ambra je čvrsta, voskasta zapaljiva supstanca, mutno sive ili crne boje sa šarenim sjenama poput mramora, koja posjeduje osebujan animalistički puderasti miris, sa slatkoćom mošusa i mora. Dosta okolišanja, to je zapravo žučni sekret koji proizvodi "spermasti" kit.

 

3. Neke stvari je bolje ne znati ...

Neki parfemi sadrže sastojak izvađen iz analnih žlijezda cibetke, sisavca nalik mačkama. Nećemo ni tražiti koji parfemi imaju ovaj sastojak. Ne želimo znati.

 

4. PARFEMI, U NAJMANJU RUKU, NEOBIČNOG MIRISA  - Eau de Cigarette

1921. godine Molinard je dizajnirao miris pod nazivom Habanita - miris namijenjen za miris cigareta. Staviš ga u kutiju za cigarete ili izravno na cigaretu kako bi one dobile “ukusnu, trajnu aromu”.

 

5. PARFEMI, U NAJMANJU RUKU, NEOBIČNOG MIRISA – a okorjele ljubitelje mesa - miris slanine

Ako želite da vas miris doručka prati cijeli dan, tu je Fargginay, parfem kreiran od strane pariškog mesara, kojega sačinjava mješavina 11 eteričnih ulja i esencije slanine. Zanimljivo, ali hvala ne.

 

6. Jasmin = katran?

Jeste li znali da jasmin, popularna nota u mnogim parfemima, ugrubo dolazi od derivata ugljenog katrana. Kako?! Kada se koristi u niskoj koncentraciji ima slatki, cvjetni miris. Da, riječ je o sintetskom "jasminu", ali svejedno... zapanjujuće.

 

7. Sintetsko cvijeće

Zbog masovne proizvodnje parfema, korištenje pravih cvjetnih esencija zamijenjeno je sintetičkim mirisima. Pozitivna stvar?Udvostručen je rok trajanja parfema.

 

8. Najskuplji parfem na svijetu

Što je u ženskom svijetu "Chanel No.5", to je u muškom “Clive Christian No.1”, samo što je ovdje riječ o limitiranom muškom parfemu, koji se proizvodi u samo 1000 boca svake godine, a cijena svake bočice od 30 ml iznosi oko 1800 dolara.

 

9. Sapun u bočici? 

Ako ste se pitali zašto jedan od najprodavanijih parfema svih vremena, Chanel No.5, miriše na sapun, da, sapun, odgovor leži u zanimanju majke Coco Chanel.  Njezina je majka bila žena za pranje rublja pa je miris sapuna i svježe, čiste kože "vodio" Coco u odabiru prvog mirisa.

 

10. Ženski, pardon, muški parfemi

Muški mirisi nisu samo za muškarce. Jeste li znali da trećinu prodanih muških mirisa nose žene?  


Prijava

Zaboravljena lozinka? Šaljemo vam novu.
Prvi put ste ovdje? Izradite novi račun.