Najčešći sastojci parfema

5 8

Isti sastojak može biti korišten u različitim parfemima na nebrojeno različitih načina i sve proizlazi iz toga što se njegovim prisustvom želi dobiti - je li riječ o baznoj noti, dominira li u čitavoj kompoziciji ili je skriven i ima ga u tragovima.
Donosimo vam pregled najčešće korištenih sastojaka u parfemima.

MOŠUS

Grupa: mošus, ambra i životinjske komponente
Malo koji parfem ne sadrži u svojoj bazi mošus, jer je to idealna komponenta koja lijepo sljubljuje parfemsku kompoziciju na koži. Koju karakteristiku će poprimiti parfem s mošusom ovisi o ostalim sastojcima parfema, a varira od slatkog, puderastog mirisa do animalističkog, kožnog, začinskog i drvenog. 

VETIVER

Grupa: drveće i mahovine
Vetiver prevladava u drvenim, orijentalnim i pretežno muškim kompozicijama. Njegov miris je drvenast  s „ prizvukom“ zemlje i korijenja i blagom notom dima. 

RUŽA

Grupa: cvijeće
Klasični cvjetni mirisi su i dalje najpopularnija i najbrojnija grupa parfema. Isticanje ruže kao sastojka u parfemu ovisi o trendovima – ruže su ili u pozadini mirisa ili ih se stavlja u prvi plan. U svakom slučaju, tu su i predstavljaju jedan od osnovnih i najučestalijih sastojaka većine parfema danas. 

JASMIN

Grupa: bijelo cvijeće
Ruža je kraljica cvijeća, a jasnim je kralj. Najlakše se usklađuje s ostalim sastojcima i upravo se zbog toga smatra neizostavnom komponentom većine cvjetnih i ženstvenih mirisa. Njegova aroma odiše jednostavnošću, elegancijom i profinjenosti, a miris je cvjetni i svježi sa slatkom voćnom nijansom. 

PAČULI

Grupa: drveće i mahovine
Pačuli, sastojak koji je obilježio šezdesete i protegnuo se kroz gotovo sve parfeme toga doba (Miss Dior, Clinique Aromatic Elixir, Yves Saint Laurent Kouros...) i danas je neizostavan dio velikog broja parfema. Razlog tome je specifična kompozicija, koja ga čini tamnim i misterioznim. 

SANDALOVO DRVO

Grupa: drveće i mahovine
Sandalovo drvo jedan je najznačajnihih baznih sastojaka kompozicije parfema, zbog svoje postojanosti (traje čak danima!). Iako bi se na prvu sandalovo drvo svrstalo u jake mirise, ona se podjednako može pronaći i među sastojcima laganijih cvjetnih mirisa. Cijena nije niska, ali je sandalovo drvo i dalje vrlo čest sastojak velikog broja parfema.


Prijava

Zaboravljena lozinka? Šaljemo vam novu.
Prvi put ste ovdje? Izradite novi račun.